31 października 2014

#48 Owsianka bananowo daktylowa

Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
łyżka otrębów pszennych
3 daktyle
banan
200 ml mleka
trochę wrzątku
ew. coś do dosłodzenia
do podania: serek homogenizowany naturalny/jogurt naturalny, cynamon

Zalać daktyle wrzątkiem.
Płatki, otręby wsypać do garnka i zalać wrzątkiem mniej więcej do ich poziomu. 
Poczekać chwilę aż wchłoną wodę. Jeżeli wody nie wchłonęły, to pogotować do wchłonięcia. 
Jeżeli wchłonęły, zalać mlekiem i dodać 3/4 pokrojonego banana. Ewentualnie posłodzić. Gotować do zgęstnienia. 
Zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i podać z serkiem homo, pokrojonymi daktylami i resztą banana.
Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. U mnie też dzisiaj owsiana! :D Na Twoją z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie wygląda, chętnie zjadłabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. banan w parze z daktylami tworzy taki słodki ulepek :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń