Na niedzielny obiad makaron pełnoziarnisty (u mnie tagliatelle) z łososiem wędzonym, brokułem, pieczarkami, cebulą i do tego sos jogurtowy.
Składniki(na jedną porcję):
2 gniazda makaronu pełnoziarnistego
50 g łososia wędzonego
3 różyczki brokuła
3 pieczarki
1/2 cebuli
sos jogurtowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól morska z pieprzem
łyżeczka suszonej bazylii
kilka kropel soku z cytryny
do podania: łyżka pestek słonecznika i trochę świeżej bazylii
Ugotować brokuła w osolonej wodzie. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
Wszystkie składniki na sos umieścić w szklance, pomieszać dokładnie.
Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnie z odrobiną oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i odrobinę wody żeby pieczarki mogły się poddusić.
Pokroić łososia i ugotowanego brokuła.
Pokroić łososia i ugotowanego brokuła.
Na patelnie (do pieczarek i cebuli) dołożyć brokuła i makaron, wymieszać. Dodać łososia, jeszcze chwile potrzymać na patelni i przełożyć na miskę.
Polać wszystko wcześniej zrobionym sosem jogurtowym. Podawać ze świeżą bazylią.
Taki obiad biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania <3
OdpowiedzUsuńOgólnie sam łosoś jest na tyle uniwersalną rybą, że doskonale pasuje praktycznie do każdego dania. Ja bardzo sobie chwalę przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-boczniakami-plastrami-lososia-mowi-orzechami-laskowymi-nacia-pietruszki-i-miodem/ i jak najbardziej jestem zdania, ze takie grzanki są super sprawą.
OdpowiedzUsuń