24 listopada 2014

71 Kokosowo-daktylowa granola z patelni i krem bananowy

Na poniedziałkowe śniadanie krem zrobiony wieczorem i włożony na noc do lodówki, a do tego rano zrobiona granola z patelni.


Granola


Składniki:
2 łyżki płatków owsianych
łyżka wiórków kokosowych
3 daktyle
1/2 łyżki miodu wielokwiatowego

Daktyle pokroić, pomieszać z płatkami oraz wiórkami i wysypać na patelnie. Podgrzać, mieszając. Dodać miód i pomieszać.



Krem (inspirowany tym przepisem)


Składniki:
pół szklanki mleka
banan
łyżeczka cynamonu
łyżka mąki ziemniaczanej

Banana pokroić i zmiksować z mlekiem. Miks przelać do garnuszka i zagotować. Mąkę rozmieszać w kubeczku z odrobiną wody i dodać do gotującego się mleka. Podgrzewać do zgęstnienia cały czas mieszając trzepaczką żeby nie powstały grudki. Przełożyć do miseczki i gdy ostygnie schować na noc do lodówki.




4 komentarze: