Dzisiaj na śniadanie omlet biało-czerwony oraz grzanka z awokado, rukolą i ogórkiem. Takie śniadanie jest bardzo proste w wykonaniu, a smaczne i sycące. Najwięcej czasu zajmuje wydłubanie ziarenek z granatu. Jednak naprawdę warto się trochę pomęczyć :)
Składniki:
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
szczypta proszku do pieczenia
ewentualnie cukier trzcinowy
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mleka
łyżka ziaren słonecznika
jajko
3 łyżki nasion granatu
do podania: jogurt naturalny, chipsy kokosowe, łyżka nasion granatu
Mąkę, płatki, otręby, proszek, wiórki, słonecznik, cukier wsypać do miseczki. Dodać mleko, jajko i pomieszać. Dołożyć nasiona granatu i delikatnie pomieszać (najlepiej tak, żeby nasiona nie puściły soku). Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej (olejem rzepakowym) patelni, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
grzanka (chleb pełnoziarnisty tostowy) podgrzana na suchej patelni +ogórek, rukola, awokado i sól morska |
jak pysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńuwielbiam granat :) też wczoraj kupiłam więc muszę go wykorzystać na dniach
OdpowiedzUsuńJak ja dawno granatu nie jadłam, na takim omlecie to strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuńGranat i kokos? To musi być świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu użyć do czegoś tego owocu, może się do niego przekonam (a nie zrezygnuję już przy walce z wydobyciem wnętrza) :)
OdpowiedzUsuńcudowny omlet :3
OdpowiedzUsuń