11 listopada 2014

57 Omlet granat-kokos oraz kanapka

Dzisiaj na śniadanie omlet biało-czerwony oraz grzanka z awokado, rukolą i ogórkiem. Takie śniadanie jest bardzo proste w wykonaniu, a smaczne i sycące. Najwięcej czasu zajmuje wydłubanie ziarenek z granatu. Jednak naprawdę warto się trochę pomęczyć :)


Składniki:

3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
szczypta proszku do pieczenia
ewentualnie cukier trzcinowy
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mleka
łyżka ziaren słonecznika
jajko
3 łyżki nasion granatu
do podania: jogurt naturalny, chipsy kokosowe, łyżka nasion granatu

Mąkę, płatki, otręby, proszek, wiórki, słonecznik, cukier wsypać do miseczki. Dodać mleko, jajko i pomieszać. Dołożyć nasiona granatu i delikatnie pomieszać (najlepiej tak, żeby nasiona nie puściły soku). Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej (olejem rzepakowym) patelni, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.


grzanka (chleb pełnoziarnisty tostowy) podgrzana na suchej patelni +ogórek, rukola, awokado i sól morska


6 komentarzy:

  1. uwielbiam granat :) też wczoraj kupiłam więc muszę go wykorzystać na dniach

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno granatu nie jadłam, na takim omlecie to strzał w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Granat i kokos? To musi być świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu użyć do czegoś tego owocu, może się do niego przekonam (a nie zrezygnuję już przy walce z wydobyciem wnętrza) :)

    OdpowiedzUsuń