Dorsz (pieczony w folii, z ziołami i masłem), białe szparagi i ziemniaki
Jak dla mnie, obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby i szparagi. Jeżeli również macie takie upodobania, to polecam :) Oprócz obiadu i instrukcji gotowania białych szparagów, wstawiam również bardzo prosty przepis na sok marchewkowy.
Sok dużo lepszy niż kupny, bez zbędnych cukrów, konserwantów, świetny w smaku, a przygotowanie zajmuje max trzy minuty.
Jak ugotować białe szparagi?
Szparagi obrać (oprócz końcówek "główek") i odciąć twarde, łykowate końcówki.
Do garnka wlać wodę, wsypać szczyptę soli i łyżeczkę cukru, zagotować.
Po zagotowaniu dodać szparagi i gotować około 14 minut.
Przygotowanie dorsza (przez mamę):
Sok marchewka-mandarynka
Składniki: marchewka, mandarynka i woda
Przygotowanie: Mandarynkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić w naczyniu razem z mandarynką. Zmiksować z odrobiną wody. Gotowe! :)
Uwielbiam dorsza. Szparagów nigdy nie jadłam. Muszę to nadrobić w tym roku :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam spróbować! :)
UsuńUwielbiam domowy sok z marchwi, świeży, schłodzony! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :) i bardzo smaczny ;)
UsuńJa również uwielbiam rybki i szparagi, pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuń