W przedostatnim poście pisałam jak wiele właściwości ma jarmuż. Ostatnimi dniami jadłam kopytka jaglane z jarmużem, piłam z nim koktajle, zrobiłam z nim pyszne pesto (według tego przepisu), ale muszę przyznać, że dopiero dzisiaj znalazłam swojego faworyta. Ze wszystkich posiłków zrobionych z jarmużem najbardziej smakował mi dzisiejszy, a mianowicie - jajko sadzone z jarmużem. Może na zdjęciu nie wygląda zachęcająco, ale było naprawdę pyszne! Zjadłam je z bułką żytnią z ziarnami słonecznika, a do tego wypiłam bardzo smaczny koktajl (który znalazł się w poprzednim poście). Gorąco polecam!
Składniki:
jarmuż - około trzy liście
sól morska i pieprz (u mnie świeżo mielone)
jajko
masło
- Jarmuż dokładnie opłukać i osuszyć.
- Oderwać liście od łodygi i pokroić w mniejsze kawałki.
- Na małej patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać jarmuż, przykryć i dusić na średnim ogniu.
- Po około trzech minutach zdjąć przykrywkę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem.
- Znowu przykryć i trzymać na niewielkim ogniu do ścięcia jajka.
- Przełożyć na talerzyk i gotowe :)
Jak go dorwę znów w Biedronce, to mam zamiar zrobić chipsy :) Twoja propozycja też wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńJa też muszę w Biedrze dorwać, bo nigdzie indziej niestety nie widziałam jarmużu :(. Danie wygląda świetnie, a sposób przyrządzenia jajka na miękko - marzenie! <3
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Auchan :)
UsuńBardzo ciekawe danie ;) W mojej okolicy jarmuż niestety jest bardzo ciężko "upolować" :/
OdpowiedzUsuń