11 stycznia 2015

98 Naleśniki pysznie nadziane

Dzisiaj na drugie śniadanie naleśniki zrobione według prawdopodobnie najłatwiejszego przepisu. Nadziane zostały trochę bardziej kreatywnie. Mianowicie - zainspirowałam się tym przepisem, za który bardzo dziękuje Letycji. Robię go już kolejny raz, a wychodzi naprawdę pysznie i nadaje się zarówno jako szybka przekąska, jak i jako nadzienie do naleśników :). Jogurt naturalny wymieszałam z podprażonymi wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi, a do tego dodałam nasiona granatu i kaki. 
Oczywiście nie mogło też zabraknąć kawy ze szczyptą cynamonu. Polecam gorąco! :) 
Naleśniki (z podanych składników wychodzą 4):
mąka pełnoziarnista - 7 płaskich łyżek 
mleko - około 1/2 szklanki
jajko
sól - szczypta
olej rzepakowy (odrobina do przetarcia patelni)
woda (ewentualnie jeżeli konsystencja ciasta nie będzie odpowiednia)

Mąkę, mleko, jajko, sól dokładnie wymieszać. Jeżeli jest za gęste dodać trochę wody, jak za rzadkie dodać trochę mąki. 
Smażyć na dobrze rozgrzanej, przetartej rzepakowym olejem patelni. 
Nadzienie:
jogurt naturalny - kilka łyżek
wiórki kokosowe - łyżka
płatki migdałowe - łyżka
orzechy włoskie - garstka
kaki
granat


Płatki migdałowe, orzechy i wiórki podprażyć na suchej patelni. Następnie połączyć z jogurtem naturalnym. 
Nadziewać naleśniki, dodać owoce i zawinąć. I gotowe. Smacznego! :)


3 komentarze: