Dzisiaj nabrałam wielkiej ochoty na omleta i postanowiłam go zjeść na kolacje. Jagodowy, bo z jogurtem jagodowym activia. Migdałowy, bo z płatkami migdałowymi. Nigdy nie dodawałam takich serków do ciasta na omlet albo placki i nie do końca byłam pewna, czy omlet będzie smaczny. Jednak, jak się okazało, nie miałam się czego obawiać, gdyż wyszedł przepyszny. Podałam go z jogurtem naturalnym, płatkami migdałowymi i listkami bazylii. Polecam! :)
Składniki:
- mąka pełnoziarnista: 4 łyżki
- jajko
- jogurt jagodowy activia: 3 łyżki*
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- płatki migdałowe: łyżka
*pewnie dodałabym więcej, ale niestety nie dałam rady się powstrzymać i resztę zjadłam w trakcie robienia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dobrze wymieszać. Smażyć z obu stron na nagrzanej, natłuszczonej (ja przetarłam ręcznikiem papierowym z odrobiną oleju rzepakowego) patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Twój omlecik prezentuje się świetnie;)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny, ale z jogurtem naturalnym.
Bardzo mi miło :)
UsuńZ naturalnym też robiłam, ale z takim jagodowym, próbowałam dzisiaj po raz pierwszy ;)
mmm pewnie musiało mieć cudownie jagodowy posmak :)
OdpowiedzUsuńMiało! :)
UsuńJa jedyne jogurty jakie dodaję do tego typu dań, to są jogurty naturalne - chociaż smakowe mogą nadać im fajnej, innej nutki :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie też zawsze dodawałam jogurt/serek homogenizowany naturalny, ewentualnie waniliowy.
UsuńJednak naprawdę fajnie smakowało i na pewno powtórzę ten "ruch" :) Polecam spróbować! ;)
Wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje, patrząc na zdjęcie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Co do smaku - nie zaprzeczę! ;)
UsuńChyba mam ochotę na omlet dzięki Tobie :D
OdpowiedzUsuń