W tym tygodniu zupełnie nie miałam czasu nic wstawić, ale w końcu nadeszła ta wyczekiwana chwila odpoczynku.
Ostatnio miałam ochotę na coś o korzennym smaku, więc wczoraj wieczorem postanowiłam zrobić sobie mini ciastko*. Przepis niżej, a pod przepisem dodaje zdjęcie pysznego musu z kaszy jaglanej (robiony według tego przepisy), który jadłam w tym tygodniu.
*W sumie można to uznać tak samo za ciastko, jak i za pieczoną owsiankę. Myślę, że jest to super pomysł na deser/przekąskę/kolacje i gorąco polecam wszystkim lubiącym korzenny posmak! :)
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej (albo przyprawy do piernika - ja nie używam)
1/2 łyżki kakao
płatki migdałowe
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych miksujemy.
Rozkładamy do jednej/dwóch kokilek, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez około 30-35 minut.
Smacznego! :)
MUS (inspiracja):
Mus z kaszy jaglanej z bananami, żurawiną i orzechami włoskimi. |
Nadrobiłaś ten brak czasu, warto było czekać na takie smakolyki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciastko! :)
OdpowiedzUsuńchcę te ciacho :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musimy poprosić Gwiazdora o takie naczynka pod choinkę, żeby robić takie pyszne cuda :D
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie poranne wypieki ;)
OdpowiedzUsuń