Od dłuższego czasu miałam ochotę na gofry, a chciałam wypróbować je w wersji owocowej (jak dotąd robiłam tylko bananowe), więc postanowiłam spróbować je w wersji z jabłkiem. Wyszły bardzo smaczne, jak jabłkowe ciastka owsiane, ale bez otwierania piekarnika :)
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki żytniej
opcjonalnie cukier trzcinowy
1/2 jabłka
łyżka mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Płatki zalać wrzątkiem, gdy wchłoną wodę wymieszać z mąką, proszkiem, mlekiem i ewentualnie cukrem.
Jabłko zetrzeć na grubych oczkach, wycisnąć sok (ja ten sok wypiłam :)) i połączyć z pozostałymi składnikami.
Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Kilka dni temu robiłam sobie prawie identyczne gofry na obiad, bo też mnie naszła ochota :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować patent z jabłkiem w gofrach :)
OdpowiedzUsuńgofry na poniedziałek? też chcę :D!
OdpowiedzUsuńowocowe są baardzo smaczne! :))
OdpowiedzUsuńowsiane gofry to to co lubię :)
OdpowiedzUsuńjabłkowych gofrów jeszcze nie jadłam, a wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń