- mąka pełnoziarnista: 5 łyżek
- sezam: łyżeczka (dodatkowo do podania)
- jajko
- proszek do pieczenia: 1/4 łyżeczki
- mleko: 1/4 szklanki
- mielone siemię lniane: łyżka
- szczypta kardamonu (jeżeli lubicie, moim zdaniem nadaje fajnego smaku)
Mąkę, sezam, jajko, proszek do pieczenia, siemię i kardamon wymieszać w miseczce. Dodać jajko i mleko, dokładnie rozmieszać. Na rozgrzaną, przetartą olejem rzepakowym patelnie kłaść ciasto (u mnie łyżka ciasta => jeden placek), Smażyć z obu stron na niedużym ogniu.
Podałam je z jogurtem naturalnym i sezamem.
SMACZNEGO! :)
ale cieniutkie ! ja też nigdy nie próbowałam sezamowych, ale to się może wkrótce zmieni ;D
OdpowiedzUsuńPolecam! Są naprawdę ciekawe w smaku :)
Usuń