Jaglanka pełna wapnia - podana z bananem, kiwi, nasionami chia, płatkami migdałowymi, suszonymi figami, makiem.
Miseczka pełna pyszności :)
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że muszę go zrobić. Kasze robiłam ze zwykłym mlekiem 2%. Wprowadziłam niewielkie zmiany, ale raczej trzymałam się przepisu. Uznałam, że wstawię te śniadanie również do siebie, ponieważ jest to super pomysł na zdrowe i wartościowy posiłek. Polecam wszystkim! Oczywiście oprócz wartości odżywczych jest bardzo smaczny :)
Składniki:
- kasza jaglana: 3 łyżki
- mleko: 1/2 szklanki
- woda: 1/4 szklanki
- mak: łyżka
- pokrojone kiwi
- 1/2 banana pokrojonego w plasterki
- płatki migdałowe: łyżka
- dwie figi suszone
- nasiona chia: łyżeczka
Mak zalałam wieczorem wodą. Rano odlałam na sitku wodę i umieściłam w garnku.
Kasze jaglaną umieściłam na sitku i opłukałam pod bieżącą wodą, a następnie dodałam do maku. Do garnka dolałam wodę i mak, zagotowałam co jakiś czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu.
Przełożyłam zawartość garnka do miski i dodałam pozostałe składniki.
Około 20 minut i pyszne śniadanie gotowe!
Jaglanka na bogato ;-)
OdpowiedzUsuńI w dodatku bardzo smaczna! :)
Usuń