Omlet z mąki kukurydzianej, z dodatkiem: płatków owsianych, otrębów orkiszowych, banana, kiwi i żurawiny suszonej
Przed szkołą najczęściej jem miseczkowe śniadania - tak jak np. wczorajsza kasza jaglana z mnóstwem dodatków (była pyszna, polecam). Dzisiaj jednak miałam ochotę na coś innego. Dałam się "ponieść wyobraźni" i dla odmiany zrobiłam omleta.
Muszę powiedzieć, że wyszedł mi naprawdę prze fantastyczny i wyszłam do szkoły najedzona.
Bardzo miło zaczynać dzień takim omletem, polecam każdemu! :)
Składniki:- mąka kukurydziana: 3 łyżki
- siemię lniane: łyżka
- łyżka otrębów (u mnie orkiszowe)
- płatki owsiane: łyżka
- 1/2 rozgniecionego widelcem banana (+do podania)
- obrane i pokrojone kiwi
- żurawina suszona: łyżka
- chlust mleka
- jajko
- soda: 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 1/3 łyżeczki
- cynamon: 1/4 łyżeczki
- dodatkowo jogurt naturalny
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, płatki, siemię, otręby, proszek do pieczenia, cynamon, sodę.
Następnie dodajemy jajko, mleko, rozgniecionego banana i znowu mieszamy.
Dodajemy 1/2 pokrojonego kiwi (reszta do podania) i suszoną żurawinę.
Rozgrzewamy patelnie (u mnie teflonowa) i smażymy z obu stron na niewielkim ogniu.
Po zdjęciu z patelni ozdabiamy omleta według upodobania (u mnie kiwi, banan i jogurt naturalny).
Smacznego! :)
I fantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny omlecik, mniam. Rewelacyjny na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńbananowe są najsmaczniejsze ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, mąkę kukurydzianą mam to mogę akurat wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńOmlecik na pewno był pożywny;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też byłoby to idealne rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuń