jak i na wynos:
Składniki (na 2 porcje lub jedną dużą):
ryż parboiled: 1/2 kubka
rosół domowy (ewentualnie bulion): około 300 ml
przyprawy: curry, kurkuma, pieprz świeżo mielony, pieprz cayenne, sól morska
sos sojowy ciemny: niecała łyżka
2 łodygi selera naciowego
mała cebula
ostra oliwa
- Seler umyłam, wysuszyłam, obrałam z nitek i pokroiłam.
- Cebulę obrałam, drobno pokroiłam i zeszkliłam na oliwie.
- Następnie dodałam na patelnię ryż i doprawiłam. Po około dwóch minutach wlałam trochę rosołu, pomieszałam. Po chwili przykryłam i trzymałam na niedużym ogniu. Co jakiś czas odkrywałam patelnie, mieszałam i dodawałam kolejne porcje rosołu (raz dolałam wodę z czajnika), aż przestał być twardy i wchłonął cały płyn.
- Pod koniec wymieszałam z sosem sojowym i dodałam pokrojonego selera. Gotowe! :)
Uwielbiam takie obiady, ryż przyprawiony w taki sposób jest dobry na wszystko ♥
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Zachęcający obiadek i w dodatku na rosołku <3
OdpowiedzUsuńsmaczne danie
OdpowiedzUsuńWspaniały i kolorowy obiadek :-)
OdpowiedzUsuń