OMLET Z MĄKI KUKURYDZIANEJ podany z kiwi, waniliowym danio i makiem
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka maku (+trochę do podania)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe jajko
- ewentualnie coś do posłodzenia
Mąkę, otręby, siemię, mak i proszek do pieczenia umieściłam w miseczce i wymieszałam. Dodałam jajko, mleko i znowu dokładnie wszystko wymieszałam, a następnie wylałam na rozgrzaną (i przetartą olejem rzepakowym) patelnie. Smażyłam z obu stron na niedużym ogniu. Podałam z waniliowym danio, makiem i kiwi.
ZIELONY KOKTAJL z selera naciowego i kiwi (inspiracja)
Składniki:
- jedna łodyga selera naciowego
- obrane i pokrojone kiwi
- 1/3 szklanki wody
- pół łyżeczki miodu wielokwiatowego
Seler dokładnie umyć i pokroić. Następnie wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńOmlet - złoty na zewnątrz i żołty w środku, a do tego jedno z moich ulubionych smoothie :) Kolorów co nie miara !
OdpowiedzUsuńkukurydziane uwialbiam za ich kolorek, są takie żółtciutkie :)
OdpowiedzUsuńwszystko bym spałaszowała :)
OdpowiedzUsuńdodatek maku w słodkościach daje niepowtarzalny smak!
OdpowiedzUsuńJak zielono ♥ Porwałabym z chęcią obie rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Bardo lubię omlety, ale z mąki kukurydzianej jeszcze nigdy nie robiłam. Następnym razem jej użyję;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za rzadko jem omlety :) Z makiem musiał być przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńMniam pyszny omlecik :-) zjadłabym na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń