Jęczmienianka (bez mleka) z bananem i makiem, podana z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi i daktylami
Doszłam do wniosku, że nadszedł czas na zmianę i zakupiłam pełnoziarniste płatki jęczmienne. Dzisiaj na śniadanie zrobiłam jęczmieniankę i jest to naprawdę fajna odmiana. Nieskromnie powiem, że było pyszne :) Dodatkowo z tego co widziałam w internecie, te płatki mają również wiele właściwości: "mają właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych." oraz "Płatki jęczmienne bogate są w substancję zwaną niacyną (witamina PP), która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci." (źródło) i wiele innych.Wypróbowanie tych płatków polecam zarówno osobom znudzonym owsiankami, jak i tym, którzy są ciekawi nowych smaków.. a jak już goszczą one w Waszym jadłospisie, to polecam mój śniadaniowy pomysł! :)
- płatki jęczmienne (u mnie pełnoziarniste): 5 łyżek
- ciepła woda (przegotowana, z czajnika): szklanka
- banan (1/2 rozgnieciona widelcem i druga część pokrojona w plasterki)
- mak niebieski: łyżeczka
- siemię lniane: łyżeczka
- do podania: jogurt naturalny, daktyle suszone, orzechy włoskie
W garnku umieściłam mak z płatkami, zalałam wodą i zagotowałam (co jakiś czas mieszając). Po zagotowaniu dodałam rozgniecionego banana, a gdy zgęstniała wyłączyłam palnik i dodałam siemię lniane.Wymieszałam i przełożyłam do miseczki. Następnie polałam jogurtem, dodałam pokrojone daktyle, orzechy i banana. Gotowe! :)
Ja niedawno zakupiłam gryczane i też jestem ich wielką fanką :)
OdpowiedzUsuńOoo, to gryczane również muszę wypróbować! ;)
UsuńJa gryczane też chętnie spróbuję, tak i jak i jęczmienne. Póki co to tylko żytnie średnio mi przypadły do gustu.
UsuńGryczane to ostatnio moje ulubione :) Polecam spróbować!
UsuńApetyczna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpożywne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńJęczmienna stoi u mnie na drugim miejscu zaraz po jaglance ;)
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie znudzę się owsianką, ale to moze byc calkiem dobra odmiana : ) wygląda przepysznie ! : )
OdpowiedzUsuńOoo nigdy nie jadłam musze spróbować wkoncu!;**
OdpowiedzUsuń