07 listopada 2016

160 Gofry idealne

Owsiane gofry z kaki, posypane granatem i orzechami włoskimi

Składniki (z podanych składników wyszły mi 2 gofry normalnej wielkości i jeden mały):
płatki owsiane: 5 łyżek
siemię lniane: łyżka
jogurt naturalny: łyżka
chlust mleka
jajko
około 1/2 owocu kaki (persymona)
szczypta cynamonu
szczypta soli morskiej
orzechy włoskie
łyżeczka oleju rzepakowego
+granat i orzechy - do posypania

Przygotowanie:
  • Rozgrzać gofrownicę.
  • W młynku do kawy zmielić siemię lniane i płatki. Następnie przesypać do miski.
  • Do naczynia dodać jogurt, mleko, jajko, sól, cynamon, olej rzepakowy i wymieszać z mąką z siemienia i płatków.
  • Kaki pokroić na drobne kawałki i wmieszać z orzechami do ciasta. 
  • Do nagrzanej gofrownicy przełożyć ciasto i piec około 10 minut. Gdy gofry będą upieczone - przełożyć na talerz, posypać granatem i gotowe! :)

2 komentarze:

  1. Gofry z kaki w cieście musiały być wyborne. Uwielbiam jego słodki smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, ale bym zjadła :) dawno nie jadłam gofrów, a te muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń