Przepyszny pudding z lodówki
Właśnie takie - lodówkowe śniadania królują u mnie w lato. Zrobienie zajmuję około 10 minut wieczorem + czas aby wystygł, ale oczywiście wtedy można zająć się czymś innym. Rano można wyjąć je z lodówki i rozkoszować się :) pudding z manny na moim blogu pojawił się już kilka razy (np.: bananowy pudding z morelowym serkiem), a dzisiaj prezentuje go w trochę innej wersji. Na samym dole posta pojawiło się zdjęcie - równie pysznej owsianki z lodówki (z bardzo podobnymi - do puddingu - dodatkami).
Pudding z bananem, borówkami amerykańskimi i nerkowcami; podany z kiwi i figą suszoną |
Składniki:
kasza manna: 5 łyżek
około 190 ml mleka (użyłam krowiego)
około 50 ml wody
1/2 dużego, dojrzałego banana
garść borówek amerykańskich
łyżka nerkowców
szczypta soli morskiej
Wieczorem: 1. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Umyć borówki i przygotować orzechy. Odłożyć na bok.
2. Zagotować część mleka (ze szczyptą soli) w garnku. W między czasie - wymieszać w kubku - mleko i wodę z manną.
3. Gdy mleko się zagotuje dodać zawartość kubka - cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu.
4. Jak kasza zgęstnieje, dodać - przygotowane wcześniej - owoce i orzechy. Mieszać jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki (opłukanej wcześniej wodą - będzie łatwiej wyjąć puddind rano). Jak miska z kaszą ostygnie, wsadzić na noc do lodówki.
OWSIANKA Z LODÓWKI
Bananowo-borówkowa z mlekiem sojowym, płatkami migdałowymi, kiwi i suszoną figą |
Obie propozycje bardzo smaczne :) Dawno nie jadłam puddingu z lodówki i chyba będę musiała do niego wrócić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie puddingi :)
OdpowiedzUsuń