08 lipca 2016

157 Pudding z manny, a w środku: borówki, nerkowce i banan

Przepyszny pudding z lodówki


Właśnie takie - lodówkowe śniadania królują u mnie w lato. Zrobienie zajmuję około 10 minut wieczorem + czas aby wystygł, ale oczywiście wtedy można zająć się czymś innym. Rano można wyjąć je z lodówki i rozkoszować się :) pudding z manny na moim blogu pojawił się już  kilka razy (np.: bananowy pudding z morelowym serkiem), a dzisiaj prezentuje go w trochę innej wersji. Na samym dole posta pojawiło się zdjęcie - równie pysznej owsianki z lodówki (z bardzo podobnymi - do puddingu - dodatkami). 
Pudding z bananem, borówkami amerykańskimi i nerkowcami; podany z kiwi i figą suszoną
Składniki:
kasza manna: 5 łyżek
około 190 ml mleka (użyłam krowiego)
około 50 ml wody
1/2 dużego, dojrzałego banana
garść borówek amerykańskich
łyżka nerkowców
szczypta soli morskiej

Wieczorem: 1. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Umyć borówki i przygotować orzechy. Odłożyć na bok.
2. Zagotować część mleka (ze szczyptą soli) w garnku. W między czasie - wymieszać w kubku - mleko i wodę z manną. 
3. Gdy mleko się zagotuje dodać zawartość kubka - cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu.
4. Jak kasza zgęstnieje, dodać - przygotowane wcześniej - owoce i orzechy. Mieszać jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki (opłukanej wcześniej wodą - będzie łatwiej wyjąć puddind rano). Jak miska z kaszą ostygnie, wsadzić na noc do lodówki.

OWSIANKA Z LODÓWKI

Bananowo-borówkowa z mlekiem sojowym, płatkami migdałowymi, kiwi i suszoną figą

2 komentarze:

  1. Obie propozycje bardzo smaczne :) Dawno nie jadłam puddingu z lodówki i chyba będę musiała do niego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń