20 czerwca 2016

155 Pyszny jaglano-makowy placek, bez jaj!

z bananem, płatkami migdałowymi, suszoną figą oraz naturalnym jogurtem greckim wymieszanym z dżemem (100% z owoców: czarna porzeczka i jeżyna)


Minęło sporo czasu od pojawienia się ostatniego wpisu na tej stronie, ale jak to mówią - "nie ma tego złego (...)". 
Powracam z - moim zdaniem - świetnym przepisem. Muszę przyznać, że robiąc go, nie spodziewałam się aż tak smacznego rezultatu. Bardzo przypasowało mi takie połączenie i dzisiaj zrobiłam tego omleta kolejny raz. Na pewno jeszcze powrócę do tego przepisu.
Jeżeli chodzi o kaszę jaglaną w takiej (zmielonej) formie, to ostatnimi czasy eksperymentuję z nią prawie codziennie. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali jej w takiej formie - przetestować i zrobić naleśniki, placki (link) albo omleta z jej dodatkiem. Smak jest naprawdę genialny. Gorąco zachęcam również te osoby, a wiem, że takie są - w których pamięci tkwi smak ugotowanej kaszy jaglanej i wcale nie są to miłe wspomnienia. Zachęcam Was do zmielenia jej w młynku i spróbowania w innej formie. Może naprawdę miło zaskoczyć :)
Składniki:
5 łyżek kaszy jaglanej
siemię lniane: łyżka
mak niebieski: 1/2 łyżki
łyzka płatków migdałowych
szczypta soli morskiej
50 ml naturalnego mleka sojowego
2 łyżki bezpośrednio wytłoczonego żurawinowego soku 100% (można pominąć)
1/2 bardzo dużego banana

Przygotowanie:
  • W młynku do kawy zmielić kaszę, siemię i mak. 
  • Przesypać do miski, dodać szczyptę soli i połączyć z mlekiem oraz (ewentualnie) sokiem.
  • Banana rozgnieść widelcem i wmieszać do pozostałych składników.
  • Do ciasta dodać płatki migdałowe.
  • Rozgrzaną patelnię przetrzeć olejem rzepakowym, wyłożyć ciasto i rozprowadzić po powierzchni patelni.
    Smażyć z dwóch stron na małym ogniu. 
  • Przełożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego! :)

2 komentarze: