Placki bananowe z suszonymi daktylami, słonecznikiem, płatkami migdałowymi,
mielonym siemieniem lnianym; podane z jagodowym jogurtem greckim i migdałami
Dzisiaj miałam gościa, który nie je jajek, dlatego też na śniadanie zrobiłam nam placki bez nich i wyszły naprawdę pyszne.
Ja jajka bardzo lubię, ale do tego przepisu na pewno jeszcze wrócę. Polecam! :)
Składniki:
Duży, dojrzały banan
Mąka pełnoziarnista: 5 łyżek
Mielone siemię lniane (ja zmieliłam w młynku do kawy): łyżka
Proszek do pieczenia: łyżeczka
Płatki migdałowe: łyżka
Słonecznik: łyżka
3 suszone daktyle
Przygotowanie:
- Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki, umieściłam w kubeczku i zalałam zagotowaną, gorącą wodą
- Mielone siemię lniane umieściłam w misce i również zalałam wrzątkiem (trochę ponad poziom)
- Na talerzu umieściłam obranego banana, rozgniotłam go widelcem, posypałam proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi i słonecznikiem, wszystko wymieszałam
- Po około 5 minutach dodałam do siemienia mąkę (zostawiłam wodę, którą zalałam) i wymieszałam.
- Odlałam wodę od daktyli i dodałam je z bananem (i pozostałymi składnikami) do mąki i siemienia.
Wszystko dokładnie wymieszałam. - Smażyłam na rozgrzanej i przetartej olejem patelni teflonowej.
pycha placuszki :)
OdpowiedzUsuńKto nie lubi placków z dodatkiem słodkiego banana :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie one muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThanks so much for an amazing blog! So much work and sharing. I am truly impressed.
KFC Food Coupon