15 sierpnia 2016

159 Ulubione śniadanie, czyli jaglano-owsiane naleśniki

każdy z innym nadzieniem*; z borówkami i nerkowcami

*1. krem bananowo-kokosowy (gęsta część mleczka kokosowego zmiksowana z bananem), z dodatkiem nerkowców i cynamonu; 
2. twaróg wymieszany z jogurtem i miodem + kiwi; 
3. twaróg + jogurt naturalny + dżem figowy

Składniki (na 3 naleśniki):
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki kaszy jaglanej
siemię lniane: łyżka
jajko
mleko krowie: około 150 ml
szczypta soli morskiej
olej rzepakowy (do smarowania patelni)
+ ulubione dodatki
Przygotowanie:
Płatki kaszę i siemię zmieliłam w młynku do kawy. Po uzyskaniu mąki - przesypałam do miski, dodałam szczyptę soli, jajko i mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej, przetartej olejem rzepakowym patelni (na małym ogniu).



Stosunkowo długo zajęło mi napisanie tego wpisu, ponieważ od kilku miesięcy jest to mój śniadaniowy faworyt.
Jeżeli mam więcej czasu na zrobienie śniadania, to smażę właśnie takie naleśniki. Zainspirowałam się tym przepisem (link) i od tego czasu z nim eksperymentuję. Powyżej podałam moją wersję tego przepisu, którą robię najczęściej. 

Polecam wypróbować, bo są naprawdę pyszne :)

5 komentarzy:

  1. bardzo fajne śniadanie, też bym się na takie skusiła
    Zapraszam do moich przepisów :) sałatka ziemniaczana

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam kiedy jadłam naleśniki na śniadanie. Twoja wersja prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają genialnie, a skoro przygotowujesz je tak często, to są na pewno też pyszne :D Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam każde naleśniki, najbardziej własnie na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis na naleśniki, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń