08 lipca 2015

136 Zrobiony z kaszy manny, wyjęty z lodówki, pyszny i pełen niespodzianek

Pudding z płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, daktylami i mielonym siemieniem lnianym;

nadziany wiśniowym jogurtem greckim; podany z nektarynką

Ponownie pudding, ponownie z lodówki, ponownie kasza manna. Szybko i leniwie. Wakacyjnie i smacznie, polecam! :)
Składniki:
  • kasza manna: 4 łyżki 
  • płatki migdałowe: łyżka
  • wiórki kokosowe: łyżka
  • 2 suszone daktyle
  • szklanka (1:1) mleko+woda
  • ewentualnie łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • nadzienie według upodobania, u mnie 3 czubate łyżeczki wiśniowego jogurtu greckiego
  • dodatki: owocki
Wieczorem: Mleko i wodę zagotowałam, dodałam kaszę mannę i cały czas mieszałam. Jak kasza zgęstniała dodałam siemię lniane, pokrojone daktyle, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, mieszałam jeszcze chwilę i zdjęłam z ognia. Połowę przełożyłam do (wilgotnej) miski, zrobiłam małe wgniecenie i ułożyłam nadzienie. Następnie przełożyłam pozostałą część puddingu, poczekałam aż wystygło i schowałam na noc do lodówki.
Rano: Wyjęłam pudding z lodówki, przełożyłam na talerzyk i dokroiłam nektarynkę.


Mimo iż pogoda dzisiaj piękna nie jest, śniadanie z lodówki było dobrym pomysłem. Zwłaszcza, że musiałam wcześnie wstać i nie miałam dużo czasu. "Pełna niespodzianek", bo pomimo skromnego zewnętrznego wyglądu, kryje w sobie płatki migdałowe, wiórki, siemię, daktyle i jogurt.

01 lipca 2015

135 Letnia wersja kaszy manny - z lodami i owocami

Kasza manna z musem borówkowo-daktylowym, lodami waniliowymi, czereśniami, bananem i siemieniem

Jak dla mnie idealnie. Zwłaszcza teraz - dwa dni po usunięciu dwóch ósemek. 
Na razie niestety muszę się powstrzymać od jedzenia orzechów i tym podobnych. Jednak nie ma tego złego... lody są wskazane i dlatego pojawiły się tu jako dodatek. Zresztą muszę przyznać - bardzo trafiony :)
Składniki:
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
mleko: 1/2 szklanki +100 ml (do rozmieszania kaszy)
dodatki
-mus borówkowo-daktylowy: 1/2 szklanki borówek amerykańskich zmiksowałam z (namoczonymi we wrzątku) suszonymi daktylami
-bananczereśnielody waniliowe (u mnie kupne "z ręcznie zbieraną wanilią z Madagaskaru")

Przygotowanie:
1/2 szklanki mleka zagotowałam w garnuszku, w międzyczasie rozmieszałam kasze w 100 ml mleka. Kasze dodałam do gotującego się mleka i mieszałam aż zgęstniało. Pod koniec gotowania dodałam łyżeczkę siemienia, zamieszałam i zdjęłam z ognia. Podałam z wyżej wymienionymi dodatkami.


Kasza manna z lodami jest moim nowym hitem. Pokochałam te połączenie. Idealnie na lato, polecam!