31 grudnia 2014

95 Wczorajsze pieczone pierogi i dzisiejszy pudding chia

Czyli wczorajszy obiad mojej rodziny i moje dzisiejsze śniadanie. I jedno i drugie było robione nie według moich przepisów (linki do przepisów pod zdjęciami). Jednak i jedno i drugie było pyszne i postanowiłam, że pojawią się na moim blogu.
Pudding chia z duszonym jabłkiem, bananem, orzechami włoskimi i żurawiną
(u mnie bez odżywki białkowej)

Pieczone pierogi z farszem z kurczkaka i pomidorów
Wyszło nam 10 takich pierogów. Kilka zrobiłyśmy bez sera, a resztę z serem. Niektóre potrzymałyśmy trochę dłużej i dlatego (jak widać na załączonym obrazku) jeden jest ciemniejszy :) jednak ten bardziej przypieczony, jest smaczniejszy i łatwiej zdejmowało się go z papieru do pieczenia.
W przepisie zmieniłam to, że kurczaka zrobiłam w curry, kurkumie i pieprzu cayenne oraz smażyłam go na ostrej oliwie.

30 grudnia 2014

94 Pełnoziarniste afrykańskie kluski Souskluitjies

Dzisiaj znowu miałam ochotę na połączenie granatu z płatkami migdałowymi. Granat trafił mi się tak smaczny, że warto się trochę pomęczyć z wyjmowaniem ziarenek :) Znalazłam przepis na te kluski i stwierdziłam, że będą odpowiednie na dzisiejsze śniadanie.
Podałam je z wcześniej wspomnianym granatem i płatkami migdałowymi oraz z jogurtem naturalnym.

Składniki:

5 łyżek mąki pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka mleka
jajko
szczypta soli

do gotowania: litr wody i cynamon
do podania: (u mnie: granat, jogurt naturalny i płatki migdałowe)
Mąkę dokładnie wymieszać z jajkiem, proszkiem do pieczenia, solą i mlekiem.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cynamon i zagotowujemy. Do gotującej się wody nakładać łyżką kluski (podczas gotowania zwiększą objętość). Gotować kilka minut (około 5 minut), aż nie będą surowe. Podawać z ulubionymi dodatkami.

29 grudnia 2014

93 Risotto mleczne z granatem i migdałowymi płatkami

Ostatnio miałam ochotę na risotto i na granat. Natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go zrobić. Na początku nie byłam pewna czy jest to dobry pomysł, bo nie przypominam sobie żebym jadła ryż w innej wersji niż wytrawna. Jednak ostatecznie zrobiłam i muszę napisać, że była to słuszna decyzja, bo było naprawdę wyśmienite. Teraz wiem, że granat z ryżem i prażonymi płatkami migdałowymi, to dla mnie idealne połączenie i na pewno jeszcze do niego wrócę.

Składniki (na jedną porcję):

3 łyżki ryżu parboiled
1/2 łyżeczki masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta cukru trzcinowego
łyżka płatków migdałowych
1/3 owocu granatu

Rozgrzałam na patelni masło, wrzuciłam ryż i mieszałam aż zrobił się szklisty. Dodałam połowę wody, poczekałam aż się wchłonęła i dodałam resztę wody i szczyptę cukru trzcinowego. Następnie, gdy cała woda się wchłonęła dodałam połowę mleka. Po wchłonięciu mleka dodałam resztę, przykryłam patelnię pokrywką i zmniejszyłam ogień. Co jakiś czas mieszałam i sprawdzałam czy ryż już się nadaje (gdy jest dalej niegotowy dolać trochę wody/mleka). 
W między czasie wyjęłam pestki z granatu oraz podprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe.
Ryż przełożyłam do miseczki, posypałam granatem i płatkami migdałowymi.
Pycha! :)

28 grudnia 2014

92 Wigilijna owsianka z lodówki z nasionami chia, czyli powrót kilka dni wstecz

Postanowiłam cofnąć się do mojego wigilijnego śniadania, które zjadłam jeszcze przed rozpoczęciem świętowania. Ta owsianka była tak pyszna, że nie mogę sobie darować wstawienia jej na bloga. Inspirowałam się tym przepisem. Była idealna i na pewno jeszcze nie jeden raz ją zrobię. Jest to owsianka z lodówki, więc rano nie wymagała poświęcenia dużej ilości czasu (wystarczyło jedynie przygotować dodatki). 
Zapraszam na przepis! :)

Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
łyżka nasion chia
1/2 szklanki mleka
do podania: jabłko, daktyle suszone, orzechy włoskie, serek homogenizowany naturalny

  • Płatki i nasiona chia umieścić w miseczce, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
  • Rano: zetrzeć jabłko na tarce, pokroić daktyle. 
  • Na owsiankę położyć jabłko, serek, daktyle i orzechy. Śniadanie gotowe. 

Szybko i smacznie, polecam! ;)


91 Owsianka z owocem kaki

Idealna śniadaniowa owsianka. 
Dzisiaj powrót do kaki, które po krótkiej przerwie smakuje mi jeszcze bardziej. 
Inspirowałam się tym przepisem. Zapraszam! :)

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów orkiszowych
szklanka mleka z wodą (1:1)
garść orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
owoc kaki
łyżeczka miodu

Wlewamy do garnuszka i podgrzewamy wodę z mlekiem. Po chwili dodajemy otręby, płatki i cynamon. Gotujemy około 3-5 minut. Dodajemy miód, orzechy i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. W tym czasie obieramy i kroimy kaki. 
Owsiankę przekładamy do miseczki, kładziemy na nią kaki i gotowe! :)

22 grudnia 2014

90 Bananowe placki bez jajka i pyszny koktajl

Dzisiejsze śniadanie jadłam w towarzystwie mojej cudownej przyjaciółki, którą (jeżeli to czyta) pozdrawiam. Nie je jajek, więc postanowiłam zrobić dla nas bananowe placki w których ich nie ma. Wyszły smaczne, a jeszcze lepiej smakowały z jabłkiem i serkiem homogenizowanym naturalnym. Pod przepisem na placki znajduje się przepis i zdjęcie pysznego koktajlu, który zrobiłam sobie do drugiego śniadania. Może na zdjęciu nie wygląda zbytnio zachęcająco, ale był naprawdę idealny w smaku. Gorąco zapraszam na te przepisy! :)
Składniki:
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki płatków owsianych
łyżka płatków migdałowych
łyżka suszonej żurawiny
5 łyżek mleka
łyżka jogurtu greckiego
banan
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Wszystkie składniki (oprócz banana) połączyć w miseczce. 
  • Banana obrać i rozgnieść widelcem.
  • Dodać banana do pozostałych składników.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej, przetartej olejem rzepakowym patelni.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie jabłko, żurawina, płatki migdałowe i serek homogenizowany naturalny).


Koktajl (inspiracja):


banan
1/2 szklanki mleka
łyżka sezamu
dwa suszone daktyle
szczypta cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej, mielonych goździków
kilka kropel soku z cytryny
łyżka nasion chia

  • Wieczorem banana obrać, pokroić i włożyć do zamrażalnika. 
  • Rano zalać daktyle i sezam, poczekać chwilę. 
  • Do blendera włożyć banana, przyprawy, nasiona chia, sok z cytryny oraz odcedzone daktyle i sezam.
  •  Zmiksować wszystko.

Smacznego! :)

21 grudnia 2014

89 Piernikowa owsianka z nasionami chia i jabłkiem

Dzisiaj na śniadanie zjadłam pyszną piernikową owsiankę z jabłkiem i nasionami chia. Inspirowałam się tym postem.
Zapraszam na przepis! :)

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka
łyżka nasion chia
szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru w proszku (lub przyprawa do piernika)
3 goździki
do podania: jabłko, suszona żurawina, orzechy włoskie

  • W garnku umieścić płatki i mleko. Wstawić na palnik.
  • Po chwili dosypać do garnka przyprawy, goździki i nasiona chia.
  • Zagotować mieszając.
  • Po zagotowaniu wyjąć goździki oraz gotować jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
  • Obrać i pokroić w kostkę jabłko. 
  • Owsiankę przełożyć do miseczki i położyć na wierzchu jabłko, orzechy i żurawinę.

19 grudnia 2014

88 Pyszne owsiane ciastko kakaowo-korzenne

W tym tygodniu zupełnie nie miałam czasu nic wstawić, ale w końcu nadeszła ta wyczekiwana chwila odpoczynku.
Ostatnio miałam ochotę na coś o korzennym smaku, więc wczoraj wieczorem postanowiłam zrobić sobie mini ciastko*. Przepis niżej, a pod przepisem dodaje zdjęcie pysznego musu z kaszy jaglanej (robiony według tego przepisy), który jadłam w tym tygodniu.
*W sumie można to uznać tak samo za ciastko, jak i za pieczoną owsiankę. Myślę, że jest to super pomysł na deser/przekąskę/kolacje i gorąco polecam wszystkim lubiącym korzenny posmak! :)

Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej (albo przyprawy do piernika - ja nie używam)
1/2 łyżki kakao
płatki migdałowe

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych miksujemy.
Rozkładamy do jednej/dwóch kokilek, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez około 30-35 minut.
Smacznego! :)


MUS (inspiracja):
Mus z kaszy jaglanej z bananami, żurawiną i orzechami włoskimi.



14 grudnia 2014

87 Pyszny koktajl ananasowo-bananowy oraz bezjajeczny omlet z jagodami goji

Jak zwykle, w niedzielny poranek nie mogłam się zdecydować co chcę zjeść śniadanie. Była i grzanka z awokado i omlet i shake. 
W każdym razie zjadłam wszystko na co miałam ochotę i było bardzo smacznie! :)
 Omlet:
mąki żytniej: 4 łyżki
siemię lniane: łyżka
proszek do pieczenia: szczypta
mleko: łyżka
jagody goji: łyżka
cukier trzcinowy

Wszystkie składniki połączyłam i smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni.

Koktajl:
banan
kilka kawałków świeżego ananasa
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka mleka

Wszystko umieściłam w blenderze i zmiksowałam.


86 Jednoporcjowe ciastko owsiano-żytnie z makiem

Wczoraj na kolacje miałam ogromną ochotę na ciastko, więc zrobiłam sobie mini ciastko z makiem. Inspirowałam się tym przepisem. 
Było pyszne, zapraszam na przepis! :)

Składniki:

Płatki owsiane: 5 łyżek
Mak niebieski: czubata łyżka
Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
Mąka żytnia: 2 łyżki
Mleko
Jajko
Ser biały: 2 łyżki (rozgniecionego widelcem)
Orzechy włoskie: kilka (do położenia na górę ciastka)

  • Piekarnik nagrzać na 200*.
  • Płatki wymieszałam z makiem, proszkiem i mąką. 
  • Dodałam jajko, wymieszałam. 
  • Dodałam mleko (tyle, żeby miało dobrą konsystencje) i ser biały.
  • Przełożyłam ciasto do kokilki, posypałam orzechami i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. 




12 grudnia 2014

85 Bezmleczna owsianka z jabłkiem

Dzisiejsza owsianka robiona według przepisu z tej strony. Znalazłam ją pod nazwą "rozgrzewająca",. W taką pogodę takie nazwy jak najbardziej do mnie przemawiają, więc postanowiłam rozpocząć nią ten piątkowy poranek. Owsianka bardzo smaczna, poświęcenia dużej ilości czasu nie wymagała. Na pewno jeszcze do niej kiedyś wrócę.


Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
szczypta imbiru, cynamonu
jabłko 
gorąca woda
odrobina soku z cytrynu
łyżka ziaren słonecznika
łyżka suszonej żurawiny


  • Płatki owsiane mieszamy z imbirem i cynamonem, zalewamy wodą do poziomu płatków i odstawiamy na 10-15 minut.
  • Jabłko ścieramy na tarce, skraplamy sokiem z cytryny i dodajemy do płatków.
  • Słonecznika prażymy na suchej patelni. 
  • Dodajemy uprażonego słonecznika i żurawinę do płatków, mieszamy i gotowe :)

11 grudnia 2014

84 Owsianka z makiem i bananem

Ponownie eksperymentuje z makiem. Dzisiaj znalazł się on w owsiance, która była bardzo smaczna.
Zapraszam na przepis i polecam! :)


Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
szklanka mleka z wodą (1:1)
łyżka maku
łyżka rodzynek
banan
szczypta cynamonu
orzechy włoskie

  • Płatki z mlekiem, wodą, cynamonem i makiem zagotowujemy. 
  • Banana obieramy, 1/2 rozgnieciemy widelcem, drugą połowę kroimy w plasterki. 
  • Po zagotowaniu, owsiankę mieszamy z rodzynkami i rozgniecionym bananem.Gotujemy jeszcze chwilę. 
  • Przelewamy na talerz i dorzucamy pozostałego banana, orzechy i ewentualnie jeszcze rodzynki.

10 grudnia 2014

83 Kasza jaglana z daktylami, bananem, jogurtem i miodem

Składniki:

5 łyżek kaszy jaglanej
100 ml mleka
szczypta cynamonu i kardamonu
kilka daktyli suszonych
banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka miodu
orzechy włoskie

Kaszę opłukałam, umieściłam w garnku, zalałam mlekiem, dodałam cynamon oraz kardamon i zagotowałam. Po wchłonięciu mleka, dodałam kilkukrotnie wodę, aż do ugotowania kaszy (gotowałam około 15 minut).
Pokroiłam banana i daktyle. Daktyle wymieszałam z kaszą i przełożyłam do miseczki. Na kasze położyłam pokrojonego banana, polałam jogurtem i miodem. Orzechy podprażyłam trochę na suchej patelni i posypałam nimi kasze.

Było pyszne, polecam! :)

06 grudnia 2014

82 Żytnie naleśniki dyniowe nadziane makiem

Na kolacje.. znowu mak. Tak jak wspomniałam we wcześniejszym poście ciągle mam ochotę na mak i próbuje go w różnych połączeniach. Tym razem nadziałam nim naleśniki dyniowe. Zapraszam na przepis! :)

Składniki (na około 4 naleśniki):

4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki dyni (uprzednio upieczona)
100 ml wody niegazowanej
jajko
szczypta soli
1/2 cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć na dobrze nagrzanej, natłuszczonej patelni.

nadzienie:
2 łyżki maku niebieskiego, 3 daktyle suszone, 2 łyżki jogurtu naturalnego

Mak i daktyle zalałam gorącą wodą, odstawiłam na kilkanaście minut. 
Po tym czasie odlałam wodę, dodałam jogurt i zmiksowałam.



81 Kokosowe gofry owsiane z makiem +szarlotka z lodówki

Mak wciąż "za mną chodzi" i próbuje go w coraz to innych połączeniach. 
Gofry te jadłam na drugie śniadanie, a dodatkiem do nich był banan zmiksowany z kakao. Było idealne!
Dodatkowo pod przepisem zdjęcia piątkowego, genialnego śniadania, a dokładniej szarlotki z lodówki zrobionej według tego przepisu

Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 1/3 szklanki mleka
1/2 łyżki maku niebieskiego
jajko
łyżeczka oleju rzepakowego

W młynku zmiksowałam łyżkę wiórków z płatkami owsianymi. Uzyskaną mąkę wymieszałam z proszkiem, jajkiem, makiem, pozostałymi wiórkami, olejem i mlekiem. Ciasto przełożyłam do dobrze nagrzanej gofrownicy i piekłam około 7 minut.

Śniadanie z serii "rano nie mam czasu, więc pierwszy posiłek wyjmuje z lodówki". 
Dla mnie jedzenie śniadania do godziny po wstaniu jest bardzo ważne i uważam, że nawet gdy jesteśmy zabiegani, nie można go pomijać.
Szarlotka była pyszna i na pewno jeszcze nie jeden raz ją zrobię.
 Takie śniadania z lodówki polecam każdemu zabieganemu z rana! :)  

04 grudnia 2014

80 Kokosowa bezmleczna owsianka z bananem

Dzisiaj na śniadanie owsianka bez mleczna z bananem, cynamonem, wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi i jagodami goji. 
Bardzo podobną owsiankę robiłam jakiś czas temu. Dzisiejszą zrobiłam według tego wcześniejszego przepisu, z taką różnicą, że zamiast słonecznika dałam wiórki kokosowe i orzechy włoskie, a podałam dodatkowo z chipsami kokosowymi.

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
łyżka jagód goji 
łyżka wiórków kokosowych
łyżka orzechów włoskich
banan
200 ml wody
łyżka jogurtu naturalnego, płatki kokosowe

Płatki, otręby, jagody goji, orzechy, wiórki umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować mieszając. 
Banana obrać i 1/3 pokroić w plasterki, a pozostałe rozgnieść widelcem. Po zagotowaniu owsianki dodać cynamon i zgniecionego banana, pogotować jeszcze chwile i przełożyć do miseczki. Podać z resztą banana, płatkami kokosowymi i jogurtem.

03 grudnia 2014

79 Makaron pełnoziarnisty z dynią i kiełkami

Dzisiaj po raz pierwszy robiłam makaron z dynią i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z tego co mi wyszło.
Zapraszam na przepis! :)

Składniki:

makaron penne pełne ziarno
kilka łyżek dyni (uprzednio pieczona)
łyżka jogurtu naturalnego
trochę sosu sojowego, sól morska, mielony pieprz, odrobina ostrej musztardy i sosu domowej roboty (ze zmielonych papryczek chilli)
do podania: kiełki rzodkiewki, listki bazylii

1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. W garnuszku umieszczamy dynie, mieszamy z jogurtem i umieszczamy na palniku. Podgrzewamy, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz, musztardę i sos chilli. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika.
3. Do garnka wkładamy ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do misek.
4. Podajemy z kiełkami rzodkiewki i listkami świeżej bazylii.
Smacznego :)

Dzisiejsze śniadanie, to genialny pudding jaglany, do którego na pewno będę jeszcze wracała. Robiłam go według tego przepisu. 
Był przepyszny, a zrobiłam go wieczorem i schowałam do lodówki, więc rano nie musiałam nic robić.

02 grudnia 2014

78 Żytni placek owsiany z makiem (bez jajek)

Ostatnio "chodzi za mną" mak. Placki z makiem już były, a dzisiaj na kolacje zrobiłam placek bez jajek. Był bardzo fajny w smaku. Polecam każdej osobie, która lubi mak :) 

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki żytniej
łyżka maku niebieskiego
łyżka mleka
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju rzepakowego do przetarcia patelni
ewentualnie cukier trzcinowy

Płatki, mak, proszek i mąkę połączyłam w miseczce. Zalałam mlekiem i wymieszałam. Następnie dodałam jogurt i pomieszaną całość wylałam na dobrze nagrzaną, lekko natłuszczoną patelnie.
Zjadłam go z serkiem waniliowym.

01 grudnia 2014

77 Owsiane gofry jabłkowe

Od dłuższego czasu miałam ochotę na gofry, a chciałam wypróbować je w wersji owocowej (jak dotąd robiłam tylko bananowe), więc postanowiłam spróbować je w wersji z jabłkiem. Wyszły bardzo smaczne, jak jabłkowe ciastka owsiane, ale bez otwierania piekarnika :)


Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki żytniej
opcjonalnie cukier trzcinowy
1/2 jabłka
łyżka mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Płatki zalać wrzątkiem, gdy wchłoną wodę wymieszać z mąką, proszkiem, mlekiem i ewentualnie cukrem. 
Jabłko zetrzeć na grubych oczkach, wycisnąć sok (ja ten sok wypiłam :)) i połączyć z pozostałymi składnikami. 
Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy.