03 grudnia 2014

79 Makaron pełnoziarnisty z dynią i kiełkami

Dzisiaj po raz pierwszy robiłam makaron z dynią i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z tego co mi wyszło.
Zapraszam na przepis! :)

Składniki:

makaron penne pełne ziarno
kilka łyżek dyni (uprzednio pieczona)
łyżka jogurtu naturalnego
trochę sosu sojowego, sól morska, mielony pieprz, odrobina ostrej musztardy i sosu domowej roboty (ze zmielonych papryczek chilli)
do podania: kiełki rzodkiewki, listki bazylii

1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. W garnuszku umieszczamy dynie, mieszamy z jogurtem i umieszczamy na palniku. Podgrzewamy, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz, musztardę i sos chilli. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika.
3. Do garnka wkładamy ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do misek.
4. Podajemy z kiełkami rzodkiewki i listkami świeżej bazylii.
Smacznego :)

Dzisiejsze śniadanie, to genialny pudding jaglany, do którego na pewno będę jeszcze wracała. Robiłam go według tego przepisu. 
Był przepyszny, a zrobiłam go wieczorem i schowałam do lodówki, więc rano nie musiałam nic robić.

3 komentarze:

  1. to nie mogło nie smakować <3 mniam, spróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być przepyszne! Robiłam kiedyś podobne danie, polecam dodać pomidory suszone do dyni - potrafią zdziałać cuda :)

    OdpowiedzUsuń